ریزش موی سکهای یا آلوپسی آره آتا یک بیماری شایع ریزش مو است و زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله میکند. این بیماری ممکن است در دوران کودکی یا بزرگسالی شروع شود و افراد را با هر قومیت، جنس یا سنی درگیر کند. ریزش موی سکهای برای هر فرد به شکل متفاوتی بروز میکند. به خواندن ادامه دهید تا در مورد انواع، علل، علائم و درمانهای ریزش موی سکهای بیشتر بدانید.
فهرست مطالب
Toggleریزش موی سکهای چیست؟
ریزش موی سکهای یا آلوپسی آره آتا (Alopecia areata) یک بیماری نسبتا رایج است. این شرایط زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله کرده و باعث ریزش مو میشود. ریزش موی سکهای ممکن است در هر قسمتی از بدن رخ بدهد با این حال آلوپسی آره آتا معمولاً ناحیه سر و صورت را درگیر میکند. موها معمولاً به صورت تکههای کوچک و گرد شبیه به سکه، میریزند، اما در برخی موارد هم ممکن است ریزش مو گستردهتر شود. اکثر افراد مبتلا به این بیماری کاملا سالم هستند و علائم خاصی ندارند.
روند بیماری ریزش موی سکهای، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی افراد در طول زندگی خود مرتب با ریزش مو درگیر هستند، در حالی که برخی دیگر فقط یک دوره ریزش را تجربه میکنند.
هنوز هیچ درمان قطعی برای ریزش موی سکهای وجود ندارد اما برخی درمانها از جمله روشهای درمان گیاهی ریزش موی سکهای، میتوانند به تحریک رشد مو کمک کنند. سیر یک درمان خانگی موثر برای کنترل ریزش مو به شمار میرود. عصاره سیر سرشار از آنتی اکسیدانهاست که از موها در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت کرده، موهای آسیب دیده را ترمیم و تقویت میکند و با برخورداری از مواد معدنی مانند سلنیوم، پتاسیم، روی و آهن به رشد موها کمک میکند. سیر همچنین دارای یک ماده فعال به نام آلیسین است که برای درمان ریزش مو بسیار مفید است.
شامپو سیر پرژک حاوی عصاره طبیعی سیر، یک روش در دسترس و موثر برای کنترل و درمان ریزش مو به شمار میرود. شامپو سیر پرژک با تنظیم چربی پوست سر ریزش مو را کنترل کرده، پیاز مو و موهای شکننده و آسیب دیده را ترمیم و تقویت میکند.
نشانههای ریزش موی سکهای
علائم بیماری ریزش موی سکهای معمولاً بین سنین 25 تا 36 سال آشکار میشود. مهمترین نشانه شروع بیماری، ریزش مو به صورت لکههای کوچک است. ریزش موی سکهای اغلب بر روی پوست سر تأثیر میگذارد با این حال ممکن است در سایر نواحی بدن از جمله صورت، قفسه سینه، کمر، بازوها و پاها نیز رخ دهد.
ریزش موی سکهای برای برخی افراد سریع و برای برخی دیگر به صورت تدریجی رخ میدهد. نشانههای دیگر ریزش موی سکهای عبارتند از:
- احساس خارش، سوزش یا سوزن سوزن شدن در ناحیه آسیب دیده
- رشد موهای خاکستری یا سفید در ناحیه آسیب دیده
- سوراخ شدن یا ایجاد فرورفتگی در ناخنها
ریزش موی سکهای در کودکان
ریزش موی سکهای در کودکان با نام آلوپسی آره آتای زودرس شناخته میشود. علاوه بر ریزش مو، کودکان ممکن است تغییرات ناخن مانند سوراخ شدن و … را تجربه کنند. ضایعات ناخن در بزرگسالان با ریزش موی سکهای نادر و در کودکان شایعتر است. این بیماری در کودکان بالای 5 سال میتواند اثرات عاطفی جدی بر روحیات کودک داشته باشد.
علت ریزش موی سکهای
در شرایط بیماری ریزش موی سکهای یا آلوپسی آره آتا، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکولهای مو حمله میکند و باعث ایجاد التهاب میشود. محققان هنوز به طور دقیق نمیدانند که علت اصلی این اتفاق چیست، اما معتقدند که هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی (غیر ژنتیکی) در ایجاد ریزش موی سکهای نقش دارند.
هر کسی ممکن است دچار ریزش موی سکهای یا آلوپسی آره آتا شود. این بیماری زنان و مردان و همه نژادها و اقوام را تحت تأثیر قرار میدهد. ریزش موی سکهای در هر سنی ممکن است شروع شود، اما بیشتر افراد در سنین جوانی، حوالی بیست سالگی تا سی سالگی به این نوع ریزش مو مبتلا میشوند. این بیماری در صورتی که در کودکان کمتر از 10 سال رخ دهد، به طور قابل توجهی گسترده و پیشرونده خواهد بود.
با این که برای بیشتر افراد مبتلا به ریزش موی سکهای، هیچ سابقه وراثتی وجود ندارد اما اگر یکی از اعضای خانواده مبتلا به این بیماری باشد ریسک ابتلا به بیماری در سایر اعضای خانواده بالاتر میرود. دانشمندان پی بردهاند که ژنتیک در ایجاد بیماری ریزش موی سکهای نقش دارد و اغلب ژنهای مرتبط با این بیماری نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفا میکنند.
افراد مبتلا به برخی بیماریهای خودایمنی مانند پسوریازیس، بیماری تیروئید یا ویتیلیگو و افرادی که دارای شرایط آلرژیک مانند تب یونجه و درماتیت آتوپیک (اگزما) هستند، بیشتر در معرض ابتلا به آلوپسی آرهآتا هستند.
با وجود این که هیچ محرک آشکاری برای این شرایط وجود ندارد اما به نظر میرسد استرس عاطفی یا بیماری میتواند ریسک ابتلا به ریزش موی سکهای را در افراد افزایش دهد.
تغییرات مو در ریزش مو سکهای
ریزش موی سکهای یا آلوپسی آره آتا معمولاً با از دست دادن ناگهانی مو به صورت تکههای گرد یا بیضی شکل روی پوست سر شروع میشود، اما هر قسمتی از بدن ممکن است تحت تأثیر این بیماری قرار بگیرد، مانند ناحیه ریش در مردان یا ابروها یا مژهها. در حاشیه این لکههای طاس، اغلب موهای کوتاه و شکسته یا موهایی وجود دارد که مو در ناحیه پایه از نوک باریکتر است. روی لکههای طاسی معمولاً هیچ نشانهای از بثورات، قرمزی، یا زخم وجود ندارد. برخی از افراد میگویند که دقیقاً قبل از ریزش مو در قسمتهایی از پوست احساس سوزن سوزن شدن، سوزش یا خارش را تجربه کردهاند.
همچنین بخوانید : ریزش مو در مردان، علل، علائم و درمان
بعد از این که ریزش مو سکهای اتفاق افتاد پیش بینی این که در آینده چه خواهد شد دشوار است اما احتمال بروز این شرایط وجود دارد:
- موها در عرض چند ماه دوباره رشد میکنند. ممکن است موها در ابتدا سفید یا خاکستری به نظر برسند اما با گذشت زمان رنگ طبیعی خود را به دست میآورند.
- لکههای طاس بیشتری ایجاد میشود. گاهی اوقات موها در اولین لکه طاسی رشد میکنند در حالی که تکههای طاسی جدید در حال شکلگیری هستند.
- تکههای کوچک طاسی به هم میپیوندند و تکههای بزرگتر را تشکیل میدهند. در برخی موارد، تمام پوست سر دچار ریزش مو میشود که به آن آلوپسی توتالیس (alopecia totalis) میگویند.
- نوع دیگر که بسیار نادر است ریزش موی کل بدن است که به آن آلوپسی یونیورسالیس (alopecia universalis) گفته میشود.
- در بیشتر موارد، موها دوباره رشد میکنند، اما ممکن است دورههای ریزش مو در آینده نیز وجود داشته باشد.
در افراد با شرایط زیر موها به خودی خود و به صورت کامل دوباره رشد میکنند:
- حجم کم ریزش مو
- شروع ریزش مو سکهای در سن بالا
- عدم وجود تغییرات در ناخنها
- عدم وجود سابقه خانوادگی
درمانهای گیاهی برای ریزش موی سکهای
برای درمان ریزش موی سکهای میتوانید برخی درمانهای طبیعی بی ضرر را در خانه امتحان کنید. این روشها به تحریک رشد مو و تقویت موهای موجود کمک میکنند:
سیر:
سیر سرشار از آنتی اکسیدانها است و میتواند به محافظت از پوست سر ما در برابر آسیب رادیکالهای آزاد کمک کند. همچنین سیر در تحریک رشد مو موثر است و با خواص آنتی باکتریال و ضد قارچ خود به سلامت اسکالپ و در نتیجه رشد موهای سالم کمک کرده و از فولیکولهای مو محافظت میکند.
آلوئه ورا:
ژل آلوئه ورا برای درمان ریزش مو مورد استفاده قرار میگیرد. این ژل نه تنها پوست سر را تسکین میدهد، بلکه موها را نرم میکند، شوره سر را کاهش میدهد و فولیکولهای مو را که ممکن است توسط چربیهای اضافی یا گرد و غبار مسدود شده باشند، باز میکند.
روغن نارگیل:
روغن نارگیل حاوی اسیدهای چرب مفید است که به ساقه نفوذ کرده و به رشد موها کمک میکند، روغن نارگیل همچنین سطح پروتئین موجود در موها را حفظ میکند و سلامت و درخشندگی مو را بهبود میبخشد. برای درمان ریزش موی سکهای با روغن نارگیل کافی است چند قطره روغن را روی پوست سر تمیز ماساژ دهید و اجازه دهید نیم ساعت باقی بماند تا به عمق فولیکولهای مو نفوذ کند. روغن نارگیل PH طبیعی پوست سر را تنظیم کرده و از آن جا که سرشار از ویتامین E است که در تقویت فیبر مو نقش کلیدی دارد.
عصاره رزماری:
اصلیترین مزیت رزماری اثر آن در بازکنندگی عروق است که باعث بهبود گردش خون در فولیکولهای مو میشود. گردش خون بهتر یعنی تغذیه و اکسیژنرسانی بهتر به فولیکولها و در نتیجه تقویت آنها. روغن رزماری را با یک روغن حامل رقیق کنید و روی پوست سر ماساژ دهید. این روغن ضد التهاب است و میتواند پوست سر تحریک شده را تسکین دهد.
سرکه سیب:
سرکه سیب به متعادل نگه داشتن PH پوست سر کمک میکند، از موخوره جلوگیری میکند و موها را نرم و به طور قابل توجهی ضخیم و براق میکند. سرکه سیب را با آب گرم رقیق کرده و هفتهای یک بار با ماساژ ملایم به پوست سر بمالید. بگذارید چند دقیقه بماند و سپس با آب فراوان بشوئید.
روغن بادام:
روغن بادام سرشار از ویتامین E است. ویتامین E یک آنتی اکسیدان طبیعی و برای پوست و مو بسیار مفید است. کافی است چند قطره روغن بادام را به آرامی روی پوست سر ماساژ دهید. انجام روزانه این کار باعث تغذیه و آبرسانی فیبرهای مو، ترمیم موهای آسیبدیده و درخشندگی، نرمی و سلامت موها میشود.
آب پیاز:
آب پیاز یکی از درمانهای خانگی شناخته شده برای رفع آلوپسی و ریزش مو سکهای است زیرا گردش خون را تحریک کرده و خونرسانی به فولیکولهای مو افزایش میدهد و در نتیجه به بازسازی و تقویت موها کمک میکند. کافی است آب پیاز را با یک روغن حامل رقیق کرده و روی سر ماساژ دهید. نتایج شگفت انگیز آن، ارزش تحمل بوی ناخوشایند پیاز را دارد.
درمانهای گیاهی و خانگی امن هستند و تا حدودی به رشد مو کمک کرده، میتوانند در کنترل و درمان بیماری ریزش موی سکهای یا آلوپسی آرهآتا موثر واقع شوند. اما بهتر است قبل از هر تصمیمی ابتدا با متخصصین پوست مشورت کنید و با توجه به شرایط و نیاز خود درمان را شروع کنید.