شنبلیله، این سبزی معطر که در آشپزی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد، به عنوان یک درمان خانگی برای تقویت، رشد، پر پشت شدن موها و جلوگیری از ریزش آنها استفاده میشود. همچنین از تخم شنبلیله به عنوان یک درمان خانگی طبیعی برای تقویت موهای نازک و درمان سایر بیماریهای مو و پوست سر مانند شوره، خشکی و خارش پوست سر استفاده میشود. امروزه بسیاری افراد معتقدند که استفاده از اسپری شنبلیله در روتین مراقبت از مو میتواند موها را پر پشت و براق نشان دهد. در ادامه با هم هر آنچه را که باید در مورد این گیاه معطر و شگفت انگیز بدانیم، بررسی خواهیم کرد.
فهرست مطالب
Toggleشنبلیله و تخم شنبلیله
شنبلیله یک گیاه سبز برگدار و کوچک، بومی غرب آسیا، جنوب اروپا و دریای مدیترانه است. از برگها و دانههای کوچک این گیاه در آشپزی و مصارف دارویی استفاده میشود. گیاه و تخم شنبلیله در طب باستانی چینی و آیورودا برای القای زایمان، بهبود گوارش و هضم غذا، تسکین سوزش پوست و بهبود سلامت کلی بدن مورد استفاده قرار میگرفته است. همچنین تحقیقاتی که در سال 2011 انجام شد اثرات مطلوب شنبلیله بر کنترل قند و فشار خون را اثبات کرده است. تخم شنبلیله و برگهای این گیاه عطری متمایز و طعم کمی تلخ دارند و اغلب در غذاهای هندی، خاورمیانه و شمال آفریقا استفاده میشوند.
تخم شنبلیله دانههایی به رنگ زرد کهربایی با طعمی تند و تلخ هستند که علاوه بر کاربرد گسترده در آشپزی آسیایی و خاورمیانه، فواید بسیاری برای مو نیز دارند. این دانههای معطر در کنار فواید زیبایی، خواص دارویی شگفتانگیزی نیز دارند. تخم شنبلیله برای کاهش کلسترول، قند خون، تسکین سوزش معده و سمزدایی بدن تجویز میشود. همچنین میتواند به کاهش چین و چروک، رفع خشکی و بهبود جوش صورت کمک کند.
تخم شنبلیله برای ریزش مو
تخم شنبلیله یکی از درمانهای گیاهی مؤثر برای کاهش ریزش مو به شمار میرود، زیرا سرشار از پروتئین، آهن و اسید نیکوتینیک است که به تقویت ریشه مو و تغذیه فولیکولها کمک میکنند. این دانهها با بهبود گردش خون در پوست سر، رشد مو را تحریک کرده و از نازک شدن و شکنندگی موها جلوگیری میکنند. خواص ضدالتهابی و ضدقارچی شنبلیله نیز به تسکین پوست سر، درمان شوره و کاهش التهاب کمک میکند، که همگی از عوامل مؤثر در کنترل ریزش مو هستند. استفاده منظم از ماسک یا اسپری شنبلیله میتواند موها را قویتر و پرپشتتر کند.
طرز استفاده از دانه شنبلیله برای مو
از شنبلیله میتوان به روشهای مختلفی برای تقویت رشد مو و بهبود سلامت پوست سر استفاده کرد:
تخم خام شنبلیله
دانههای خام شنبلیله را به مدت یک شب در آب خیس کرده و صبح با معده خالی مصرف کنید. به این ترتیب مواد مغذی ضروری مورد نیاز پوست و مو برای بدن فراهم شده و به رشد موهای سالم کمک میکند.
پودر و خمیر شنبلیله
برای تهیه خمیر شنبلیله، ابتدا دانهها را به مدت یک شب خیس کنید. صبح روز بعد دانهها را آسیاب کنید تا به شکل خمیر درآیند. میتوانید خمیر شنبلیله را مستقیماً روی پوست سر بمالید این کار فولیکولهای مو را تغذیه کرده، رشد مو را تقویت میکند و شوره سر را کاهش میدهد.
روغن شنبلیله برای مو
ماساژ دادن روغن شنبلیله روی پوست سر، گردش خون را بهبود بخشیده و مواد مغذی ضروری را مستقیماً به فولیکولهای مو میرساند. این کار میتواند موجب رشد مو شده و به مرور زمان موهایی سالمتر و قویتر داشته باشد.
استفاده موضعی
شما میتوانید با ترکیب شنبلیله با سایر مواد طبیعی مانند روغن نارگیل یا ماست، یک ماسک موی مغذی برای پوست سر و موهای خود تهیه کنید. استفاده منظم از این ماسک مو میتواند به داشتن موهای قویتر و سالمتر منجر شود و در عین حال با مشکلاتی مانند ریزش مو و آسیب دیدگی تارموها مقابله کند.
اسپری شنبلیله
چند قاشق تخم شنبلیله را به مدت یک شب در آب بخیسانید. صبح، آن را صاف کرده و آب حاصل را در یک بطری اسپری بریزید. این محلول را روی کف سر و ساقه موها اسپری کرده، ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بگذارید بماند، سپس با آب ولرم بشویید. این روش به کاهش ریزش، افزایش درخشش و رفع خارش پوست سر کمک میکند.
فواید اسپری شنبلیله روی مو
شنبلیله حاوی بسیاری مواد مغذی ضروری برای مو از جمله اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب ضروری، ساپونینها، آنتی اکسیدانها و موسیلاژ است. علاوه بر این، تخم شنبلیله دارای فواید ضد التهابی، ضد باکتریایی و ضد قارچی است. به این ترتیب تخم شنبلیله میتواند برای درمان بسیاری مشکلات پوست و مو مفید عمل کند:
اسپری شنبلیله جریان خون را در پوست سر تحریک میکند
همانطور که میدانید، با افزایش و بهبود جریان خون در پوست سر، مواد مغذی و اکسیژن بیشتری به فولیکولهای مو میرسد. به این ترتیب موها تقویت شده و سالم و شاداب خواهند بود.
همچنین بخوانید: طرز تهیه اسپری رزماری برای مو، راهی برای تقویت و رشد سریع مو
شنبلیله ریزش مو را کاهش میدهد
ساپونین موجود در شنبلیله با متابولیسم هورمون DHT تداخل دارد. هورمون DHT یا دی هیدروتستسترون یکی از دلایل اصلی ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه است. این هورمون که به فولیکولهای مو میچسبد و باعث کوچک شدن آنها در طول زمان و در نهایت ریزش مو میشود. مواد مفید موجود در تخم شنبلیله میتوانند مانع از اتصال DHT به فولیکولهای مو شوند و موها را از اثرات مضر آن نجات دهند. به این ترتیب استفاده از شنبلیله میتواند به کاهش ریزش مو کمک میکند.
اسپری شنبلیله به موها حجم و بافت میدهد
تخم شنبلیله یک منبع غنی از پروتئین است. استفاده از خواص دانههای شنبلیله به صورت اسپری میتواند به موهای ما حجم و استحکام ببخشند و موها را پرتر نشان دهد. به خصوص اگر موهای ظریفی دارید و میخواهید ضخامت موهایتان را افزایش بدهید بسیار مفید است.
اسپری شنبلیله به کنترل شوره سر کمک میکند
تخم شنبلیله با برخورداری از خواص ضد التهابی، آنتی باکتریال و ضد قارچ یک درمان خانگی عالی برای سلامت پوست سر به شمار میرود. استفاده از اسپری شنبلیله میتواند شما را از شر میکروارگانیسمهای ناسالم که ممکن است باعث تحریک پوست سر، ایجاد شوره و پوسته پوسته شدن پوست سر شوند، خلاص کند.
اسپری شنبلیله موها را نرم، صاف و براق میکند
تخم شنبلیله دارای مادهای لزج و ژلهای به نام موسیلاژ است که مانند یک نرم کننده طبیعی عمل میکند. وقتی دانههای شنبلیله را در آب خیس کنید، این ماده ژل مانند رها میشود. موسیلاژ تخم شنبلیله از خواص شگفت انگیزی برای مو برخوردار است. این ماده موها را میپوشاند و با نفوذ به ساختار مو، از داخل آنها را مرطوب میکند. به این ترتیب با هر بار استفاده متوجه خواهید شد که موهایتان نرمتر و براقتر میشوند.
خواص تخم شنبلیله برای مو
- تقویت رشد مو: ترکیبات مغذی اسپری شنبلیله فولیکولهای مو را تحریک میکند.
- کاهش ریزش مو: ساپونینها و نیکوتینیکهای موجود در تخم شنبلیله ریشه موها را تقویت میکند.
- افزایش درخشندگی مو: پروتئینها و لسیتین موجود در شنبلیله موها را نرم و براق میکند.
- کنترل شوره سر: شنبلیله با خواص ضد قارچ و ضد التهابی به کاهش شوره سر کمک میکند.
- آبرسانی موها: موهای خشک و وز را به صورت عمیق آبرسانی میکند.
نحوه تهیه اسپری شنبلیله برای مو
تهیه اسپری تخم شنبلیله یکی از سادهترین کارهایی است که میتوانید انجام دهید. کافی است دانهها را مدتی در آب بخیسانید و هم بزنید و از فواید فوق العاده آن برای زیبایی و احیای موهایتان استفاده کنید.
مواد لازم برای تهیه اسپری شنبلیله:
- یک قاشق غذاخوری تخم شنبلیله
- نصف فنجان یا 120 میلی لیتر آب
- یک قاشق غذاخوری ژل آلوئه ورا برای تغذیه مو و متعادل کردن PH
- پنج قطره اسانس اسطوخودوس برای تسکین پوست سر و درخشندگی موها
روش استفاده از اسپری شنبلیله
قبل از شستن موها، اسپری شنبلیله را روی پوست سر و موها اسپری کنید و بگذارید 30 دقیقه تا یک ساعت بماند. سپس مانند همیشه موها را بشوئید.
اگر موهای خشک و وز دارید، میتوانید بعد از شستشوی موها با شامپو، محلول شنبلیله را روی پوست سر و موها اسپری کنید و بگذارید 5 تا 10 دقیقه روی موها بماند و سپس آبکشی کنید. اسپری شنبلیله موها را نرم و براق کرده، وز موها را میگیرد و به تقویت و رشد موها نیز کمک میکند.
شما میتوانید اسپری شنبلیله را تا یک هفته در یخچال نگهداری کنید.
درمان شوره سر با استفاده از خمیر شنبلیله
اما با باقی مانده دانههای شنبلیله چه کنیم؟ شما میتوانید دانهها را آسیاب کنید تا خمیری یکدست حاصل شود، سپس مقداری ماست یا شیر نارگیل را به آن اضافه کنید و از آن به عنوان ماسک مو استفاده کنید. این ماسک میتواند برای کنترل شوره سر، خشکی و پوسته پوسته شدن اسکالپ موثر باشد.
شنبلیله برای پر پشت شدن موها و جلوگیری از ریزش مو
شنبلیله مدتهاست که برای درمان بیماریهایی که منجر به خشکی و تحریک پوست میشوند، از جمله شوره سر، مورد استفاده قرار میگیرد. در برخی موارد، این مشکلات میتواند منجر به ریزش موی موقت شود. دلایل مختلفی برای شوره سر وجود دارد، از جمله تولید بیش از حد چربی، رشد قارچ، التهاب و خشکی پوست سر.
دانههای شنبلیله منبعی غنی از آهن و پروتئین هستند. آنها همچنین حاوی ترکیبات گیاهی منحصر به فردی از جمله فلاونوئیدها و ساپونینها هستند که این ترکیبات به دلیل اثرات مرطوب کننده، ضد التهابی و ضد قارچی خود باعث بهبود سلامت پوست سر و در نتیجه تحریک رشد مو میشوند. شنبلیله میتواند پوست را تسکین داده، زخم را ترمیم کند و قرمزی پوست را بر طرف کند.
عوارض شنبلیله برای مو
شنبلیله به طور کلی بیخطر است با این حال ممکن است در برخی افراد عوارض جانبی یا واکنشهای آلرژیک خاصی ایجاد کند. بسیار مهم است که قبل از استفاده از خطرات احتمالی مصرف آن آگاه باشید و یا با پزشک مشورت کنید.
عوارض جانبی احتمالی: شایعترین عوارض جانبی مصرف شنبلیله شامل اختلالات گوارشی نفخ معده یا اسهال است. این موارد هنگامی که شنبلیله به مقدار زیاد مصرف شود، رخ میدهد.
واکنشهای آلرژیک
در موارد نادر، برخی افراد ممکن است به شنبلیله حساسیت داشته باشند. علائم حساسیت به شنبلیله میتواند شامل بثورات پوستی، خارش یا تورم باشد. اگر هر یک از این واکنشها را تجربه کردید، بهتر است فورا مصرف آن را قطع کنید.
تداخلات دارویی
شنبلیله ممکن است به طور بالقوه با برخی داروها، به ویژه رقیق کنندههای خون و داروهای دیابت، تداخل داشته باشد و اثربخشی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، توصیه میشود قبل از شروع مصرف شنبلیله با پزشک خود مشورت کنید.
دوز مصرف
مصرف بیش از حد شنبلیله میتواند منجر به ایجاد عوارض جانبی شود. به طور کلی، مصرف خوراکی روزانه 1 تا 2 قاشق غذاخوری دانه شنبلیله یا دوز مکمل مناسب، برای اکثر افراد بیخطر در نظر گرفته میشود.
تخم شنبلیله اغلب به عنوان یک درمان خانگی برای ریزش مو و شوره سر استفاده میشود. برخی شواهد نشان میدهند که شنبلیله میتواند باعث بهبود چرخه رشد و تقویت فولیکولهای مو شوند. با این حال بهتر است همیشه قبل از افزودن مکملهای جدید به روتین مراقبت از پوست و موی خود با یک متخصص مشورت کنید و اقدامات احتیاطی را انجام دهید.