پوسته سر ناشی از خشکی و کم آب شدن پوست و عدم توانایی پوست در حفظ رطوبت مورد نیاز، است که میتواند باعث ایجاد شوره سر شود. با این حال، پوسته سر و شوره سر، دو بیماری متفاوت با علل، علائم و درمانهای جداگانه و متفاوت هستند.
فهرست مطالب
Toggleهمچنین شوره سر باعث پوسته پوسته شدن پوست سر میشود، پوستهها روی لباس یا در میان تارهای مو قابل مشاهده هستند. شوره سر ممکن است به دلیل عفونتهای قارچی پوست سر ایجاد شده باشد. این که بدانیم تفاوت شوره سر با پوسته سر چیست به ما در انتخاب درمان مناسب کمک میکند.
شامپو رزماری پرژک حاوی عصاره طبیعی رزماری با خاصیت ضد قارچ از ایجاد شوره سر جلوگیری کرده و عفونتهای پوست سر را از بین میبرد. علاوه بر این شامپو رزماری پرژک به تقویت پیاز مو کمک میکند، از ریزش مو جلوگیری کرده، موها را براق کرده و حجم میدهد، چربی پوست سر را تنظیم و حالت پذیری موها را آسان میکند.
در ادامه درباره شوره سر، پوسته سر و خشکی پوست سر، علائم، درمان و راههای پیشگیری از آنها میخوانیم.
پوسته سر یا پوست سر خشک
خشکی پوست سر زمانی اتفاق میافتد که پوست فاقد چربی کافی باشد. خشکی میتواند باعث پوسته پوسته شدن، تحریک و خارش سر شود و همچنین باعث خشک به نظر رسیدن موها شود. افرادی که پوست خشک دارند بیشتر مستعد خشکی پوست سر هستند. برخی شرایط باعث تشدید خشکی پوست وخشکی پوست سر میشود:
- هوای سرد و خشک
- درماتیت تماسی ناشی از واکنش به محصولات پوستی
- افزایش سن
- استفاده از شویندههای قوی که چربی طبیعی پوست را از بین میبرند
- شستشوی زیاد
- شستشو با آب داغ
- بیماریهای پوستی مانند اگزما
شوره سر
در پوست سر هم درست مانند بقیه قسمتهای پوست، سلولهای مرده از بین میروند. زمانی که این روند سرعت بیشتری پیدا کند، شوره سر قابل مشاهده خواهد بود. شوره سر در واقع همان سلولهای مرده پوست هستند. هر چه پوست سر سریعتر پوست مرده را از بین ببرد، شوره سر شدیدتر میشود. علت اصلی شوره سر، درماتیت سبورئیک است، وضعیتی که پوست شما را چرب، قرمز و پوسته پوسته میکند. پوستههای سفید مایل به زرد از کف سر جدا میشوند و شوره سر را ایجاد میکنند.
برخی عوامل وجود دارند که میتوانند سرعت ریزش سلولهای مرده پوست را تغییر دهند:
- عفونتهای قارچی پوست سر
- چربی پوست سر
- حساسیت به برخی مواد مانند محصولات مو
در بسیاری موارد یک قارچ به نام مالاسزیا (Malassezia) باعث شوره سر میشود. این قارچ به طور معمول روی پوست سر ما زندگی میکند، اما اگر بیش از حد رشد کند و تکثیر شود، سلولهای پوست هم به سرعت تکثیر شده و میریزند و باعث پوسته پوسته شدن و شوره سر میشوند.
عواملی که میتوانند قارچ مالاسزیا را تکثیر کنند عبارتند از:
- سن
- هورمونها
- استرس
- شرایط پزشکی زمینهای
- موهای کثیف باعث ایجاد شوره سر نمیشوند، اما اگر موها را به اندازه کافی نشویید، تجمع چربی میتواند باعث ایجاد پوسته و شوره سر شود.
چه عواملی باعث ایجاد شوره سر میشوند:
شوره سر معمولاً با درماتیت سبورئیک (seborrheic dermatitis) که باعث خارش و پوسته پوسته شدن پوست سر میشود، مرتبط است. این مشکل به حدی شایع است که حدود نیمی از جمعیت بزرگسال جهان را تحت تأثیر قرار میدهد.
عوامل بسیاری میتوانند در ایجاد شوره سر نقش داشته باشند و به همین علت تعیین دقیق دلیل خارش و پوسته پوسته شدن پوست سر میتواند کاری دشوار باشد. برخی عوامل موثر در ایجاد شوره سر عبارتند از:
- ترشحات غدد چربی پوست
- کلونیزاسیون قارچ در سطح پوست
- مخمری به نام مالاسزیا (Malassezia) که میتواند پوست سر را تحریک کرده و باعث رشد بیش از حد سلولهای پوست شود.
- شستشوی کم موها و اسکالپ ممکن است باعث تجمع سلولهای پوست و ایجاد پوسته و خارش شود
- شامپو زدن بیش از حد و مکرر، که می تواند باعث خشکی پوست سر شود
- برس زدن زیاد یا با شدت و خشن موها
- واکنش پوست به محصولات مراقبتی یا درماتیت تماسی که باعث تحریک و خارش پوست سر میشود
- آسیبهای ناشی از تابش خورشید
- فشار بیش از حد از کلاه و سرپوشها به پوست سر
- رژیم غذایی فاقد مواد مغذی ضروری
- قرار گرفتن در معرض گرد و غبار یا خاک
به دلایل نامعلومی، برخی از افراد بیش از دیگران مستعد شوره سر هستند. به عنوان مثال، مردان بیشتر از زنان شوره سر دارند. همچنین با این که شوره سر در هر سنی میتواند رخ دهد اما افراد بسیاری در دوران بلوغ، شوره سر را تجربه میکنند. علاوه بر این افراد با پوست و موی چرب و افراد با بیماری های خاص مانند پارکینسون، اچ آی وی و مشکلاتی که سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار می دهند بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به شوره سر هستند.
تشخیص تفاوت شوره سر و پوسته سر
اولین قدم برای تشخیص تفاوت شوره سر و پوسته سر بررسی بصری است. میان شوره سر و پوسته سر تفاوتهای اساسی وجود دارد، اما اولین نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که پوسته و خشکی پوست سر معمولاً با موهای خشک همراه است و در مقابل شوره سر با پوست و موی چرب قابل شناسایی است.
اما در برخی موارد شوره سر میتواند همراه با موهای خشک باشد. در این شرایط باید پوست سر را به دنبال علائمی مانند قرمزی، پوسته پوسته شدن و بافت چرب، با دقت بیشتری بررسی کرد. پوست سر خشک لکههای قرمز ندارد، مگر اینکه خراشیده و زخمی شده باشد و معمولاً پوست خشک ترک خورده است و حتی ممکن است در سایر قسمتهای بدن فرد مبتلا به خشکی پوست سر مشاهده شود.
علاوه بر اینها شوره و پوسته با هم تفاوتهای ظاهری دارند. پوستههای خشک پوست سر معمولا کوچکتر و سفید رنگ هستند و شوره سر اغلب چرب و بزرگتر از پوسته است و رنگ سفید متمایل به زرد دارد. شوره سر به هم و به موهای چرب میچسبند اما پوستههای خشک به راحتی جدا شده و می ریزند.
درمان شوره سر و پوسته سر
اگر پوسته سر شما پوست به علت خشکی و کم آبی اسکالپ باشد، باید از یک شامپوی ملایم برای شستشو و سپس از یک نرم کننده با اثر مرطوب کنندگی استفاده کنید. همچنین میتوانید با نوشیدن آب کافی و درمانهای خانگی پوست خود را آبرسانی کنید. اما اگر دچار شوره سر هستید لازم است با توجه به شدت آن، درمان مناسب را انتخاب کنید.
درمان شوره سر با شامپو ضد شوره
برای درمان شوره سر خفیف، میتوانید موهای خود را هر روز با یک شامپوی ملایم روزانه بشویید تا میزان چربی پوست سر کنترل شده و کاهش یابد. اما اگر شوره سر شما شدید است باید شامپو ضد شوره را امتحان کنید.
شامپو رزماری پرژک حاوی عصاره طبیعی رزماری سرشار از انواع ویتامینها، مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها و … است. این شامپو با خاصیت ضد قارچ از رشد و تکثیر مخمرهای عامل شوره سر جلوگیری کرده و ریزش مو را کنترل میکند. شامپو رزماری پرژک پیاز مو را تقویت کرده و شوره سنگین سر را برطرف میکند.
اکثر شامپوهای ضد شوره از یک فرمولاسیون ضد قارچ استفاده میکنند که میتواند عامل قارچی شوره سر را از بین ببرد. در ادامه با چند نمونه شامپو ضد شوره آشنا میشوید:
پیریتیون روی (Pyrithione zinc):
شامپو پریتیون زینک یک شامپو ضد قارچ است که باعث از بین رفتن قارچ روی پوست سر و شوره سر میشود. شامپو پیریتیون زینک یک شامپوی ملایم است و میتوان از آن به صورت روزانه استفاده کرد.
سولفاید سلنیوم (Selenium sulfide):
شامپو سلنیوم سولفاید، تکثیر قارچ را کنترل کرده و مانع از بین رفتن بیش از حد سلولهای پوست میشود.
کتوکونازول (Ketoconazole):
شامپو کتوکونازول یک شامپو بدون نیاز به نسخه است که قارچ عامل ایجاد شوره سر را از بین میبرد.
اسید سالیسیلیک (Salicylic acid):
این شامپو به رفع شوره سنگین پوست سر کمک میکند اما ممکن است خود سالیسیلیک اسید باعث خشکی پوست و پوسته پوسته شدن اسکالپ شود.
کل تار (Coal tar):
این شامپو روند رشد و ریزش سلولهای پوست سر را کند میکند. شامپو کل تار میتواند رنگ موهای روشن را تغییر دهد.
چطور از شوره سر و پوسته سر پیشگیری کنیم؟
اگر دچار شوره سر شدهاید باید موهای خود را به طور مرتب با شامپو ضد شوره شسته و به خوبی آبکشی کنید. مطمئن شوید چیزی از مواد شوینده روی موها و پوست سر شما باقی نماند.
استفاده از محصولات مو حاوی مواد شیمیایی خشن مانند مواد سفید کننده و الکل را محدود یا به کلی متوقف کنید. این مواد میتوانند پوست سر را خشک کنند و باعث ایجاد پوسته سر شوند. از محصولات مراقبت از مو حاوی روغنها که میتوانند روی پوست سر رسوب کنند نیز استفاده نکنید.
هر روز چند دقیقهای را در معرض تابش نور خورشید بگذرانید. برخی مطالعات نشان میدهند قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش (UV) میتواند به کنترل شوره سر کمک کند.
همچنین ممکن است با مدیریت استرس و با کمک مدیتیشن، یوگا، تنفس عمیق و سایر تکنیکهای آرامش بتوانید به کنترل و رفع شوره سر و پوسته سر کمک کنید.
شوره سر درمان قطعی و دائمی ندارد و تنها میتوان با استفاده از برخی محصولات موثر مانند شامپو رزماری پرژک علائم را کاهش داد یا به طور موقت متوقف کرد. پوسته سر گاهی اوقات ظاهر شده و در مواقعی هم ناپدید میشود و کاملا به میزان خشکی و رطوبت پوست سر بستگی دارد.
درمان شوره سر با شامپوهای مخصوص میتواند وضعیت را مدیریت کرده و از خارش و پوسته پوسته شدن زیاد جلوگیری کند.